15 3

U stvaranju nekog prostora sudjeluje niz struka – od arhitekata, građevinara, raznih instalatera i montera, pa sve do trgovaca i dekoratera. I vjerujte mi, svaki od tih sudionika gotovo uvijek ima svoje mišljenje o tome što i kako bi trebalo u prostoru napraviti. Ne mogu biti nepoštena i reći da te intervencije nisu praktične i dobre – vrlo često jesu i ja osobno uvijek uvažavam prijedloge koji dolaze iz iskustva i u skladu su s mojom vizijom uređenja. Ali pri uvažavanju prijedloga potrebno je dobro razmisliti o široj slici, tj. spojiti sve te prijedloge u funkcionalno i kvalitetno opće rješenje koje odgovara planiranom budžetu.

E tu nastaju problemi.

Evo primjera.

Odlučili ste se za spušteni strop i knaufer vas pita „Koliko ćemo ga spuštati?“. Sugerira vam na minimum, kako ne bi previše izgubili na visini prostora, a naravno, tako je i jednostavnije napraviti. Kasnije shvatite da, kad već imate spušteni strop, možete to iskoristiti za ugradnju rasvjetnih tijela. U pravilu će ugradna rasvjetna tijela moći biti i cjenovno dostupnija od nadgradnih, međutim, ukoliko nemate dovoljno prostora u spuštenom stropu izbor – i cijenom i kvalitetom i stilom - vam je bitno sužen. I onda shvatite da ste trebali taj knauf ipak spustiti još koji centimetar niže.

Osim toga, tijekom radova otvara se niz pitanja na koja investitori moraju znati u pravo vrijeme odgovoriti kako bi se radovi neometano odvijali.

Na primjer, napokon su podignuti zidovi, salivene ploče, postavljen krov… Stižu dugo očekivani instalateri pripremati novu fazu instalacija, kad vas dočeka pitanje (ukoliko imate dobrog instalatera, koji će to uopće i pitati): „Kakve ćete slavine u kupaonicama? Zidne s ugradnim elementima, nadgradne, stojeće…? Hoćete imati nadgradni tuš komplet ili tuš s podžbuknim elementima?“

Morate odgovoriti, čovjek započinje s radom sutra. Proguglate na brzinu. Sviđaju vam se zidne s ugradnim elementima, ali ubrzo otkrivate da vam ti podžbukni elementi trebaju već sutra, da izbora ima vrlo mnogo, kao i cijena i cjenovnih razreda…, a svaki proizvođač ima neke svoje standarde, opremu treba čekati…. Odjednom postaje problem naručiti nešto.

15 1

I tako pitanje za pitanjem. Odluke se donose. Oprema se kupuje. Nova pitanja se otvaraju… Do dovršetka objekta, investitori su već iscrpljeni i frustrirani, budžeti su premašeni, rokovi isto.

Svi mi koji radimo u opremanju interijera uvijek ćemo se snaći s izvedenim stanjem i brzo pronaći neko rješenje, jer moramo dobro poznavati ponudu i mogućnosti tržišta. No iskreno ću vam reći, to je daleko više posla i vremena, nego kada detaljno planiramo sve još od početka i imamo utvrđene sve odgovore još i prije nego dođemo do radova.

Idealni trenutak kada angažirati dizajnera interijera bio bi još u fazi izrade arhitekture. Naši arhitekti često se i sami bave uređenjem interijera, pa se to može izvrsno uklopiti u jedinstvenu uslugu. Međutim, češći je slučaj da dizajn i uređenje interijera nije obuhvaćen uslugom arhitekta, pa se objekt projektira po određenim standardima pojedinih struka. Zato, ako ste započeli s građevinskim radovima već sada razmislite o ugovaranju usluge dizajna interijera.  

Zašto? Jer u postupku dizajna interijera prvenstveno krećemo od namjene prostora i potreba korisnika. Mi smo školovani gledati nacrte i prostore na način kojim objedinjujemo utvrđene potrebe s mogućnostima, te odmah uviđamo pojedine elemente koje treba izmijeniti ili prilagoditi korisnicima.

Usluge dizajna interijera uključuju organizaciju prostora, raspored i veličinu namještaja i opreme, plan rasvjete s definiranim tehničkim elementima potrebnim za instalaciju, raspored prekidača i utičnica, raspored paljenja, plan i tipologiju sanitarnih elemenata, nacrte kuhinje, kupaonice, nacrte pojedine opreme rađene po mjeri,... i sve to uklopljeno u odabrani stil uređenja i mogućnosti budžeta.

Ako mislite da se to više odnosi na rezidencijalne objekte, a ne toliko na komercijalne – varate se. Kod komercijalnih objekata (pritom tu uključujem i razne kuće za odmor, apartmane i sl.) postoje i zakonski propisi koje treba uvažavati i zadovoljiti, pa je tu pravovremeni angažman dizajnera možda čak i važniji.

Izrada cjelokupnog detaljnog dizajna traje i po nekoliko mjeseci, te je to živa materija – često se mijenja uslijed nekih vanjskih čimbenika (promjene cijena, promjene dostupnosti robe, tehničkih zahtjeva, kašnjenja radova i sl.). Ali, s druge strane dobar plan uvelike olakšava radove, predviđa i otklanja probleme, te što je najvažnije - štedi vrijeme i novac.

15 2

Ako se još uvijek dvoumite trebate li dizajnera uopće, pročitajte naš tekst Zašto se isplati angažirati dizajnera interijera?