1 1

Mnogi od nas vole se okušavati u raznim kreativnim poslovima, pa je uređenje vlastitog doma, poslovnog prostora ili kakvih drugih objekata često izazov kojeg se ljudi rado sami prihvate. Takve aktivnosti im omogućuju da izraze svoju kreativnost i dobar ukus na način koji će biti vidljiv svima koji uđu u njihov prostor. Nekima je čak i užitak provoditi sate pretražujući društvene mreže u potrazi za inspiracijama i favoritima među luksuzno uređenim interijerima. A onda su tu i dani pregledavanja i lutanja po omiljenim trgovinama u potrazi za komadima namještaja koji bi izgledali kao oni sa slika koje su pronašli. Možda će se neki čak okušati i sastaviti kakav „mood board“ ili, oni digitalno vještiji, možda će iskoristiti blagodati mnogih dostupnih aplikacija, te napraviti i vizualizaciju prostora…

U teoriji, to bi sve moglo sasvim dobro funkcionirati i znam mnoge estete i zaljubljenike u dizajn koji su napravili fantastičan posao u svojim domovima i pritom (uglavnom) uživali.

No isto tako, ponekad se desi da ni uz sav uloženi trud nešto jednostavno ne sjedne na svoje mjesto.

Odgovorno tvrdim da čak i za najkreativnije umove i za estetski najosvještenije osobe, angažirati dizajnera interijera može pomoći da njihove kreativne zamisli ožive na pravi način i da od svog interijera dobiju ono što stvarno žele.

Kako?

Donosim Vam 6 razloga zašto se isplati angažirati profesionalca za uređenje prostora – neovisno o veličini projekta.

1. UŠTEDJET ĆETE NOVAC I VRIJEME

Možda se čini smiješnim reći da ćete plaćanjem dizajnera uštedjeti novac, no izvjesno je da ćete uz pomoć dizajnera lakše izbjeći skupe pogreške i njihovo ispravljanje. Osim toga, dizajner ne samo što će Vam uštedjeti novac, već će uvećati privlačnost i vrijednost vašeg objekta, što je osobito važno ako će se objekt koristiti za turistički najam ili poslovne djelatnosti u kojima se i pomoću poslovnog prostora treba izdići nad konkurencijom.

Dizajneri znaju što, gdje i po kojoj cijeni nešto dobaviti i time će Vas poštedjeti dugotrajnog istraživanja i proučavanja raznih proizvoda i cijena - proces koji iziskuje mnogo vremena, a često i razna tehnička i stručna znanja. 

2. DOBIT ĆETE STRUČNOST I ISKUSTVO

Dizajneri moraju poznavati sve faze procesa: od prepoznavanja klijentovih želja i potreba, razvoja dizajnerskog rješenja i razrade budžeta, pa sve do detalja implementacije. Znaju u kojem trenutku je potrebno donijeti pojedine odluke, kako bi se izbjegli kasniji potencijalni problemi. Trenirani su gledati projektnu dokumentaciju i prostore na način da vide ono što „oku nije vidljivo“ – potencijalne probleme u funkcioniranju i organizaciji prostora, potrebne tehničke preduvjete, arhitektonske prednosti ili prepreke… Odmah će uvidjeti potencijal pojedinog prostora, znati kako naglasiti njegove dobre strane. Osim toga, dizajneri su uvijek kreativne osobe, koje donose svjež pogled, imaju iznenađujuće ideje i niz korisnih iskustava koji će Vam olakšati i ubrzati donošenje odluka.

3. DOBIT ĆETE LIJEP, ALI I FUNKCIONALAN PROSTOR

Proces dizajniranja prostora nema za svrhu samo efektan izgled, već i funkcionalnost. Dobra organizacija i planiranje prostora čine razliku između funkcionalnog i nefunkcionalnog. Primjerice, odgovarajuće pozicioniranje i odabir rasvjete, tj. dovoljna osvijetljenost na propisanim pozicijama, biti će razlog zbog kojeg će neki poslovni objekt dobiti ili ne dobiti dozvolu za rad. Pojedini elementi prostora, činiti će razliku u kategorizaciji turističkih objekata….. itd., itd.

Pravila struke, ali i zakonski propisi, određuju niz parametara koje treba zadovoljiti i na koje treba paziti pri uređenju pojedinih prostora. Ne odnosi se to samo na poslovne objekte, već i stambene, gdje su funkcionalnost, udobnost i dobrobit ljudskog zdravlja samo neki od važnih faktora na koje obraćamo pažnju pri uređenju prostora.

4. PRECIZNIJE PLANIRANJE I BUDŽETIRANJE

Dizajneri znaju i imaju iskustva u planiranju i rasporedu budžeta, poznaju faze i elemente procesa, te time minimaliziraju nepredviđene troškove i mogu odrediti prioritete, zbog čega ćete dobiti najveću vrijednost za uloženi novac.

5. PRISTUP ŠIROKOJ PALETI DOSTUPNIH IZVORA

Neki proizvodi i usluge koji su dostupni dizajnerima i njihovim suradnicima, nisu uopće dostupni u širokoj prodaji. Korištenjem takvih izvora, moći ćete dobiti prostore koji će izgledati drugačije, zanimljivije, neobičnije…

6. INSAJDERSKI PRISTUP MREŽI KONTAKATA

Tijekom godina rada, dizajneri su stekli niz suradnika na koje se oslanjaju u radu, što će Vas poštedjeti istraživanja i pronalaska pouzdanih i kvalitetnih izvođača radova.

Ovo su samo neke od najvažnijih dobrobiti angažiranja dizajnera, koje možete očekivati bez obzira u kojoj fazi procesa se odlučite na tu suradnju.


Dvoumite li se još uvijek?

1 3