18 1

U prošlom blog članku (Optičke varke 1: Kako da maleno izgleda veće?) otkrili smo neke tehnike kojima postižemo da se maleni prostor doima većim. Danas nastavljamo korak dalje i dijelimo konkretne savjete što učiniti u pojedinoj prostoriji u stanu ili kući, kako bi i s malim zahvatima dobili veći učinak.

Dnevna soba

  • 18 2Možda zvuči kao paradoks, ali ako u malenu dnevnu sobu smjestite veliki tepih, ona će se činiti većom. Kako bi to imalo učinka, tepih mora biti dovoljno velik da na njega stanu (barem s prednjim nogama) sofa, stolić i fotelje ili drugi namještaj namijenjen sjedenju, ali i da ostane nešto praznog prostora od tepiha do zidova.
  • Koristite višenamjenski namještaj: tabure koji će po potrebi poslužiti kao dodatno sjedalo može biti takav model koji može poslužiti i kao spremnik, a u vrijeme kada ne treba može biti i pomoćni stolić uz sofu ili fotelju. Također i sofe – mnoge imaju mogućnost spremnika ili ležaja, ovisno o tome što vam je potrebnije.
  • Koristite isti namještaj u više prostorija: na primjer, kod malenih dnevnih soba koje imaju i balkon, možete koristiti vrtne fotelje i stolić koji će bez problema moći provesti zimu na balkonu, a kada je društvo veće jednostavno ih unesete u dnevnu sobu. Vrtni namještaj je danas toliko stilski profinjen da bez problema može biti korišten i u unutrašnjim i vanjskim prostorima.
  • Stvorite fokus: bilo bojom zida ili sofe, velikom slikom, raskošnim rasvjetnim tijelom ili sl. Fokus će privući pogled i skrenuti pažnju s onog što ne želimo da nam prvo upadne u oko.
  • Umjesto stropnih svjetiljki, koje mogu stvoriti čak i neugodan osjećaj u prostoriji, koristite ugođajnu rasvjetu poput visilica s polupropusnim sjenilom, zidnih svjetiljki čiji se snop svjetlosti reflektira sa zida u prostor ili stolnih i podnih svjetiljki ukoliko u prostoru ima dovoljno mjesta.

Blagovaonica

  • 18 4U unutrašnjim prostorima je općenito tendencija stvaranja četvrtastih oblika, počevši od uobičajenih oblika prostorija, pa vrata, prozori, ormari… Sve te čvrste linije i kutovi u malenim prostorima još više dolaze do izražaja, a da ne govorimo da uglovi namještaja često budu nezgodni i za naše potkoljenice. Kako bi uravnotežio izgled prostorije, namještaj zaobljenih rubova dobro će doći u malenoj blagovaonici. Okrugli stol štedi prostor, a zaobljeni oblici mogu se birati i kod blagovaonskih stolica, visilica i druge opreme.
  • Veličina stola u malenim blagovaonicama je od presudne važnosti i tu mnogi pogriješe. Kada je prostor malen, veličinu stola birajte prema broju osoba koje najčešće jedu zajedno, a ne prema mogućim iznimkama kada dođu gosti. U svrhu prilagodbe iznimkama služe rasklopivi stolovi koji se po potrebi razvlače, dok većinu vremena sklopljen stol pruža dovoljno prostora za članove obitelji. Druga je mogućnost da na balkonu koristite stol jednakih dimenzija kao u blagovaonici, pa ih po potrebi možete spojiti u jedan veći stol. Možete koristiti čak i iste stolice, materijala koji su pogodni za vanjsku upotrebu.
  • Mnogi biraju stolce umjesto stolica, misleći da će tako uštediti prostor. I hoće, ali žrtvuju stil, a ta žrtva nije baš uvijek opravdana. Stolci koji se slažu jedan u drugi zaista jesu praktični, no oni svojim stilom kao da još i više naglašavaju činjenicu da je prostor malen. Umjesto toga, bolje ipak odabrati stolice jednostavnih linija, koje se, kada ne trebaju za stolom, mogu smjestiti uz krevet umjesto noćnih ormarića, u hodnik umjesto klupica i sl.

Kuhinja

18 3Kuhinja je takva prostorija u domu koja se, neovisno o svojoj veličini, uvijek čini premalom. Ali samo u funkcionalnom smislu: uvijek trebamo još spremišta, još radne plohe, još posuđa, aparata…

No kada pričamo o doista malenim kuhinjama, tada su izazovi višestruko veći.

Pri opremanju malene kuhinje prvenstveno želimo smjestiti minimalno potrebnu opremu (sudoper, perilicu, ploču za kuhanje, pećnicu, hladnjak) i omogućiti što veću funkcionalnost pri kuhanju optimalnim rasporedom i dovoljno velikom radnom plohom. Sve ostalo kod malih kuhinjica predstavlja luksuz.

  • Minimalizirajte broj stvari koje su pohranjene na radnoj plohi. Ukoliko nešto morate imati na radnoj plohi, odaberite pažljivo i s namjerom – primjerice to mogu biti aparati koje koristite svako jutro, poput tostera, aparata za kavu ili blendera. Na taj način već imate spremno sve što je potrebno za brzu pripremu obroka u jutarnjoj užurbanosti.
  • Ako neke stvari morate pohraniti izvan ormarića, izbjegnite to stavljati na radnu ploču kako to ne bi ometalo proces pripreme hrane. Umjesto toga, iskoristite donje plohe gornjih ormarića npr. tako što ćete za njih pričvrstiti magnetnu ploču i na nju „hvatati“ metalne spremnike za začine ili iskoristite taj prostor za smještaj nosača za papirnate ubruse.
  • Ono što izložite na otvorenim policama ili na radnoj plohi neka bude dekorativno koliko i potrebno. Primjerice, grupirajte posuđe i pribor od istog materijala ili istih boja. „Aranžirajte“ pribor i posuđe na način da to izlaganje djeluje namjerno, a ne nužno. Namirnice pohranite u istovrsne spremnike, te time umanjite dojam preopterećenosti kojeg stvara velik broj stvari na policama/radnoj ploči. Aparate koje koristite, kupujte od istih materijala ili boja, te ih održavajte čistima i urednima.
  • Hrpa posuđa koje se suši na radnoj plohi izgleda loše, da. No, budimo realni, većina suđa nam se pere i suši u perilici, a podloške za cijeđenje posuđa mogu izgledati jednako loše bile pune ili prazne. Moj je savjet da umjesto uobičajene podloške za cijeđenje posuđa koristite, za tu namjenu osmišljene, platnene podloške. One se brzo suše i lako pospreme uz kuhinjski tekstil kada ne trebaju. Time smanjujete nered, ali i oslobađate radnu plohu za druge funkcije.
  • Iskoristite pećnicu za odlaganje većeg posuđa, tava i sl. Osim ako pećnicu ne koristite baš svaki dan, ona nam zauzima dragocjen prostor i nema smisla da većinu svog vremena bude prazna.
  • Ukoliko nemaš ostavu, „ukradi“ prostor iz drugih prostorija te pohrani rijetko korištenu kuhinjsku opremu primjerice u visoki ormar u hodniku, piće i povrće u spremnike na balkon, i sl.
  • Redovito raščišćavaj kuhinjske ormariće. Nevjerojatno je koliko namirnica i opreme koju ne koristimo se može nakupiti u tim malim prostorima, a redovitim održavanjem stalno ćete imati na umu što posjedujete i izbjeći kupnju istih ili suvišnih stvari.