17 1

Živjeti u malom prostoru može zapravo biti izvrsno! Mali prostori su intimni, lako ih se grije ili hladi, još lakše čisti…

Međutim, ako moramo raditi parkour svaki put kad ulazimo ili izlazimo iz prostorije – to i nije baš zgodno. Osim toga, nitko ne voli osjećati se „stisnuto“ u vlastitom domu.

Najčešće greške koje ljudi rade kada opremaju malene prostore možemo sažeti u dvije skupine:

  • Opremaju prostor namještajem neodgovarajuće veličine ili natrpaju previše namještaja, zbog čega se prostor doima zakrčenim.
  • Ne koriste se prednostima iluzije!


I zato evo mene danas s nekim konkretnim savjetima kako da malene prostore učinimo da se doimaju luksuznije i prostranije, i bez da pritom opustošimo svoje bankovne račune.

  1. Ostavite dovoljno prostora oko namještaja.

Pri opremanju malog prostora razmišljajte o razmjerima prostorije i namještaja.
U velikoj prostoriji će malena sofa djelovati jednako smiješno i neprikladno, kao i preveliki trosjed stisnut od zida do zida malene sobe.

Između pojedinih komada namještaja trebalo bi ostaviti oko 45-60cm prostora, kako bi bilo dovoljno mjesta za prolazak. Isto vrijedi i za prostor oko blagovaonskog stola gdje je potrebno ostaviti bar toliko prostora koliko treba za izvući stolicu i komotno sjesti za stol. Ukoliko je tako moguće organizirati raspored, svakako preporučamo sofu udaljiti od zida. Na taj način se prostorija doima mnogo prozračnije i veće.

Ako vidite da to ne možete postići namještajem koji vam se svidio ili kojeg imate, tada odaberite manji ili reducirajte (v. pod 2). Ponekad to samo znači obratiti pažnju na to da sofa npr. nema previše glomazne naslone za ruke, već samo sjedalo i naslon. Na taj način i dalje možete dobiti jednaku površinu sjedenja, a manju ukupnu dimenziju sofe.
 

  1. Ne pretjerujte s količinom.

17 2U manjim prostorima potrebno je smanjiti vizualnu buku koju stvara sve što u prostoriju stavimo. Različiti oblici, teksture, linije, boje… Sve nas to u prevelikoj količini može ometati i zagušiti.

Malenu prostoriju lako je prenatrpati, pa kada birate opremu tada radije birajte manji broj elemenata ali veće dimenzije. Npr. umjesto više manjih slika, objesite jednu veliku. Umjesto komode na nožicama, birajte elemente koji se ovjese na zid. Umjesto više manjih biljaka raspoređenih po sobi, odaberite jednu veću.

Također razmislite o tome što vam uistinu treba. Pomaknite se van granica uobičajenog. Npr., zapitajte se – trebaju li vam noćni ormarići ili mogu dobiti više sa manje?

 

  1. Koristite bijele ili svijetle boje.

Ovo je savjet za kojeg su svi čuli, a koji može dovesti u veliku zabludu. Bijela boja i maleni prostori mogu biti savršen par. Ali samo pod jednim uvjetom – ako je taj prostor prepun dnevnog svjetla! Bijela će boja reflektirati svjetlost i zbog toga će se prostorija doimati prozračnijom i većom.

Doduše, kada sunce zađe, vjerojatno ta prostorija neće djelovati više tako zanimljivo kao prije.

Ako si sretnik koji ima takvu, svijetlu prostoriju i želi ju obojati u bijelo, tada pripazi na sljedeće:

  • Odaberi bijelu u toplom tonu. Previše hladna bijela pruža dojam sterilnosti, a uz nju se topliji tonovi bijele doimaju kao da su prljavi. A tko bi želio da se bijela dekica prebačena preko sofe doima prljavo zbog snježno bijelih zidova?!
  • Koristi isti ton boje za sve elemente na zidovima i stropu (prozorske klupčice, vrata, prozore, lajsne…)
     
  1. Zaboravite na bijelu, nek' bude crno!

17 3Sad ćete reći „Marina je poludila! Najprije kaže - sve u bijelo, sad kaže oboji u crno!“
Ali, vjerujte, postoji logika iza ovoga.
Svi znamo da tamne boje ne reflektiraju toliko svjetlosti kao one svijetle, pa je svih strah da će im prostor obojan u tamno biti mračan. To i jest istina, međutim, u nekim prostorima nam ne smeta tamno okruženje – kao npr. u dnevnom boravku ili u spavaćim sobama, gdje nastojimo postići intimni ugođaj za opuštanje i tamne boje nam u tome mogu pomoći. Isto je i u prostorima kroz koje samo prolazimo, poput hodnika ili stubišta. A i ostale prostorije mogu biti u tamnim tonovima, samo pripazite da predvidite ispravno osvjetljenje.

A sad da se vratimo na razloge zašto odabrati tamnu boju za mali prostor.
Zbog manje refleksije svjetla, rubovi prostorije se „gube“ u sjeni i čini se da se zidovi „povlače“ u daljinu.
To ste sigurno doživjeli u kazalištu, kada se osvijetljena scena doima bližom, a zatamnjeni zidovi „nestanu“ u daljini.  U domu, to možemo osjetiti sjedeći za blagovaoničkim stolom: ako je nad stolom svjetiljka koja ima snop svjetlosti usmjeren prema dole, a ostatak je zasjenjen sjenilom, tada je fokus na samom stolu i objedu, a zidovi oko nas postaju neprimjetni.

Dakle, tamno obojani zidovi prostoriji daju dojam dubine, a ako odaberete tamne tonove zelene, boje ugljena ili boje petroleja, tada ste na dobrom putu da postignete pravu dozu elegancije i dramatičnosti vaše male sobe.

 

  1. Izostavite zavjese.

17 5Ovo mi je možda i najdraži trik za male prostore!
Jednom sam rekla da su zavjese za dom, poput grudnjaka za ženu: u nekim slučajevima bolje je sa, a u drugima bez.
Ispočetka će se goli prozori možda doimati prazno bez zavjese, međutim u malim prostorima dobrobiti golog prozora su značajne. 

Ostaviti prozore bez zavjesa znači da će kroz njih ući više svjetlosti, ali i otvoren nam je pogled prema vani. Najvažnije je pak što nam zavjesa neće zauzeti nikakav volumen u prostoru (u pravilu, ovisno o vrsti nabora i materijala predviđamo nekih 15-30cm koje zavjesa zauzima u dubinu).
Uklanjanjem zavjese uklanjamo dodatne elemente u prostoriji, pa time stišavamo vizualnu buku koju zavjesa može stvoriti svojim dezenom, teksturom ili bojom.

Ukoliko ste osoba koja ne može s golim prozorom, tada birajte neku drugu vrstu zastora ili zavjese koje će bojom pratiti boju zidova, kako bi se što manje isticale.

 

  1. Najčešći rekvizit u iluziji većeg prostora su velika zrcala!

Ovo je klasični potez kojeg vučemo kada želimo postići da se prostor čini većim i svjetlijim – koristimo zrcala. To je naravno zato jer zrcala reflektiraju svjetlost. Međutim, reflektiraju i sliku prostorije, pa pokušajte izbjeći da vam se nered u prostoriji „udvostruči“.

 

  1. Uložite u „statement“ rasvjetno tijelo.

17 4Veliko, raskošno, viseće rasvjetno tijelo u manjoj prostoriji stvoriti će fokus, tj. privući će pogled prema stropu umjesto prema zidovima zbog kojih postajemo svjesni veličine prostorije.
Eventualno umjesto visilica možemo koristiti i efektne zidne svjetiljke koje „ulaze“ u prostor.

Iako podne i stolne svjetiljke stvaraju izuzetno ugodnu atmosferu, njih u manjim prostorijama izbjegavamo, jer zauzimaju dragocjen prostor na podu ili namještaju. Ugodno, indirektno osvjetljenje možemo postići i na drugi način, bez da nam rasvjetna tijela smetaju po putu.

 

  1. I savjet kojeg uvijek dijelim za sve: Raščisti nered!

Pretpostavljam da ovo ne moram mnogo objašnjavati, jer nered nitko ne voli i ni uz najbolje iluzije neredom nećemo postići da naš dom izgleda bolje.

Kada su u pitanju maleni prostori, tada s neredom treba grubo! Treba spriječiti da uopće nastane!

Omiljeni savjet kojeg sam čula u vezi sprečavanja nereda je da ne kupujete neku stvar ukoliko za nju nemate točno definirano mjesto gdje ćete ju staviti. Ako oprema ili naše razne potrepštine imaju svoje mjesto u našem domu, tada je izgledno da ćemo ih i stavljati upravo na to mjesto. Međutim ako je na tom mjestu već „gužva“, tada ćemo ga staviti na prvo slobodno mjesto, i time se samo vrtimo u krug, stvarajući sve više nereda.

Nered ne utječe loše samo na izgled prostora, nego i na naše zadovoljstvo i mentalno zdravlje, pa se pobrinimo prvenstveno za to.