16 1

Dizajn interijera je više od samog opremanja prostora namještajem i odabira boja. To je čitava mreža isprepletenih aktivnosti koja uključuje poznavanje ljudskog ponašanja i navika, u svrhu stvaranja funkcionalnih prostora koji će odgovarati ljudskim potrebama.

Više o tome što je dizajn interijera i što rade dizajneri pročitajte u članku Koja je razlika između dizajniranja i uređenja prostora?

Danas ćemo govoriti o pojmu organizacije prostora i razlozima zašto je upravo to temeljni element svakog dobrog dizajna.

 

ZAŠTO JE BITNO PLANIRANJE ORGANIZACIJE PROSTORA?

Dobro isplanirana organizacija prostora ima velik utjecaj na uspjeh dizajna. U dobro dizajniranoj prostoriji, prostor je iskorišten optimalno, te je postignut balans u linijama, volumenima, funkcionalnosti i udobnosti.

Prilikom planiranja u obzir se uzimaju svi detalji dimenzija i volumena, primjenjuju se dizajnerski standardi i sve se usklađuje s potrebama klijenta. Pristupa se rješavanju problematičnih zona prostora, te optimalnom iskorištavanju i naglašavanju svih pozitivnih elemenata prostora.

U ovom postupku važno je dobro poznavati standarde struke – od dimenzija namještaja i opreme, do toga koliko je prostora potrebno predvidjeti za kretanje i neometanu funkcionalnost i upotrebu opreme. Također, potreban je i osjećaj za kompoziciju, kako bi svaki element u prostoru bio postavljen na mjesto na kojem će izgledati prirodno i skladno smješten. 

prije

  

 tlocrt_prije.png


Klijent želi preurediti prizemlje starije katnice na način da dobije otvorene prostore koji će omogućiti bolju komunikaciju, posebice u odnosu kuhinje i blagovaonice. Također želi više dnevnog svjetla i mogućnost boravka i blagovanja na otvorenom.

 

 poslije

 

tlocrt poslije


Rušenjem pregradnih zidova i promjenom pozicije blagovaonice, kuhinja je povezana s novom terasom i s blagovaonicom, a otvara se i prostor za druženje, igru i neformalne obroke. 

Kuhinja se za vrijeme formalnih druženja u blagovaonici može zatvoriti kliznim vratima, te time sakriti nered napravljen kuhanjem. 

Velika terasa povezana je s glavnim prilazom kući, čime je omogućen pristup terasi i bez prolaska kroz kuću. 

Mali wc je premješten u zonu pored ulaza, čime je pristup wc-u olakšan iz svih dijelova kuće i dvorišta, te nije u neposrednoj blizini kuhinje I blagovaonice.

 


PLAN ORGANIZACIJE PROSTORA

Organizacija prostora započinje analizom raznih elemenata - od toga kako će se prostor koristiti, tko će ga koristiti, do sagledavanja volumena prostora, pozitivnih i negativnih značajki prostora, itd.  Potom slijedi usklađivanje svih komponenti sa željenim ciljevima i potrebama klijenta, te izrada plana organizacije prostora.

Plan organizacije prostora predstavlja nacrt prostora s razmještajem namještaja i arhitektonskih elemenata, i to u tlocrtnom i horizontalnom prikazu u pogledu od dolje prema gore. To je plan koji uključuje sve fizičke dimenzije prostora i opreme.

Planom organizacije prostora definiraju se zone prostora i njihove funkcije. Također, planom se predviđaju područja kretanja (komunikacija) među zonama, a shodno tome i pozicije prekidača i utičnica, te okvirni plan rasvjete. Plan je dovršen pozicioniranjem i dodavanjem detalja namještaja, opreme i podnih i zidnih obloga.

U sferu planiranja organizacije prostora uključujemo i plan rasvjete, jer se kvalitetnom primjenom rasvjetnih tijela i samim efektima osvjetljenja može utjecati na dojam volumena prostora, naglasiti pojedine elemente u prostoru ili sakriti efekt drugih. Primjerice, u niskim prostorijama, ispravno korištenom rasvjetom može se „zamutiti“ prijelaz sa zida na strop, te time stvoriti dojam višeg prostora. U tom kontekstu važno je o rasvjeti razmišljati u smislu efekata osvjetljavanja, te volumenu rasvjetnih tijela, a ne toliko o samom stilskoj i estetskoj komponenti rasvjetnih tijela.

Ukoliko želite neki svoj prostor učiniti funkcionalnijim ili skladnijim, tada si možete puno pomoći već i kratkim konzultacijama s dizajnerom. Dizajneri su obrazovani i trenirani na način da već pri prvom pogledu vide nedostatke koje bi trebalo ukloniti, ili prednosti prostora koje bi trebalo naglasiti. Osim toga, dobro poznaju standarde industrije, te vam mogu u vrlo jednostavnim smjernicama dati upute kako da riješite svoj problem.

prije

  

 tlocrt_prije.png


Klijent želi ostvariti bolju iskoristivost prostora buduće kuće za odmor, uz uvjet da zadrži teretanu i mali ured.  

 

 poslije

 

tlocrt poslije


Novim rasporedom predviđena je dodatna spavaća soba s kupaonicom, u dimenzijama koje omogućuju smještaj kreveta veličine propisane prema Pravilniku o kategorizaciji, kao i propisanih površina prostorija.

Soba je smještena u udaljenijem dijelu kuće, dalje od bazena i dvorišne buke, dok je teretana povezana s terasom i prostorom bazena.

Prostor teretane je smanjen, no i dalje dovoljan za smještaj nekoliko različitih sprava i rekvizita za vježbanje.