7 1

Imam jednog poznanika koji mi se nedavno povjerio kako je očekivao više od dizajnera kojeg je angažirao, jer je na kraju priče ispalo da je dobio samo djelomično rješenje u vidu opremanja prostora namještajem, a sve je ostalo morao sam uskladiti. U stvarnosti, moj poznanik nije uopće angažirao dizajnera interijera, već je u trgovini koja se bavi prodajom namještaja platio uslugu u vidu usklađenja svih elemenata namještaja, tj. uređenje ili dekoriranje prostora. Svi ostali elementi u dizajnu i uređenju prostora nisu bili predmet suradnje, te su ostali na rješavanju i odluci investitora.

A koja je onda razlika između dizajniranja i uređenja interijera?

Mnoge ovi pojmovi zbunjuju i nisu uvijek sigurni u čemu je razlika. Mnogi i koriste te pojmove kao istoznačnice, iako su razlike u područjima rada značajne.

Razna su objašnjenja dostupna u svrhu pojašnjenja ovih razlika, ali ja ću ovdje parafrazirati definiciju koju je dala NCID (National Council for Interior Design Qualification) jer najbolje razjašnjava ključnu razliku:

DIZAJN INTERIJERA je umjetnost i znanost razumijevanja ljudskog ponašanja i potreba, u svrhu stvaranja funkcionalnih prostora koji će odgovarati potrebama korisnika tih prostora.

DEKORIRANJE (ili uređenje) INTERIJERA je opremanje i uređenje prostora u svrhu postizanja određenog estetskog efekta.

Ukratko, dizajn interijera je širi pojam koji može obuhvaćati i dekoriranje, dok je dekoriranje uži pojam i ne uključuje dizajn u svrhu funkcionalnosti i održivosti prostora.

7 2

 

ŠTO RADE DIZAJNERI?

Dizajn interijera je specijalizirana dizajnerska djelatnost u kojoj su dizajneri obrazovani u područjima koja im omogućuju razumijevanje i utvrđivanje potreba i navika klijenata, te poznavanje standarda industrije, kako bi stvorili funkcionalne prostore koji će odgovarati potrebama i mogućnostima korisnika tih prostora.

Što to u praksi znači?

Dizajneri su ti koji će analizirati potrebe i mogućnosti, te do kraja kreativnog procesa, samostalno ili u suradnji s arhitektima i projektantima, razraditi nacrte i specificirati pojedinosti u rasporedu prostora, predložiti eventualne izmjene u strukturi prostora (pregradnje, rušenja, instalacije…), odrediti raspored i tehničke zahtjeve za rasvjetu, sustave ventilacija i grijanja, dizajn kuhinje ili kupatila, itd.

Dizajn interijera uključuje izradu niza nacrta – od organizacije prostora i plana razmještaja opreme, preko plana rasvjete, prijedloga paljenja strujnih krugova i dr., do plana kuhinje i kupaonice, a nerijetko i dizajna pojedinih komada namještaja koji će se izraditi po mjeri.

Dizajn interijera uključuje moguće zahvate u strukturi prostora, uz razumijevanje arhitektonskih i drugih stručnih elemenata, te poznavanje propisa i pravila struke. Upravo zbog toga je u nekim zemljama propisano da dizajneri interijera moraju imati licencu za rad, a postoje i svjetske organizacije koje licenciraju dizajnere na svjetskoj razini, postavljajući minimum standarda znanja i struke.

Glavna svrha dizajna interijera je prepoznati prednosti i nedostatke objekta, te ih optimalno prilagoditi i iskoristiti za stvaranje rješenja koji će unaprijediti funkcionalnost i kvalitetu prostora, te korisnikov doživljaj prostora.

Danas se u praksi dizajnera interijera sve više pažnje pripisuje elementima koji utječu na dobrobit i zdravlje okupanata prostora – npr. elementi koji dokazano utječu na pospješivanje oporavka bolničkih pacijenata, povećanje produktivnosti rada u poslovnim i proizvodnim prostorima, pospješivanje sigurnosti rada, utjecaj na dnevni ritam spavanja (npr. kod djece u vrtićima) i slično.

Uz to, održivost dizajna, ekološke komponente i biofilija, već desetljećima su dio dizajnerskih procesa, te neminovno predstavljaju budućnost u smjeru razvoja ove djelatnosti.

Zbog svega navedenog, dobro je dizajnera interijera angažirati u samom početku projekta, kako bi pravovremeno utjecao na razvoj projekta. Često je taj dio posla uključen i u usluge koje nude arhitekti, ali može biti i neovisan proces, tijekom ili nakon što je arhitektonski projekt već završen.

 

KADA TREBATE DEKORATERA?

7 3

Dekoriranje ili uređivanje prostora uključuje opremanje prostora namještajem, odabir boja i materijala, te završnih elemenata dekora (zavjese, slike, ukrasi…). Ovo je proces koji u bitnome dolazi u drugoj fazi projekta, nakon što je izgradnja dovršena.

Dekorater uglavnom ima fokus na estetski i stilski izričaj prostora, te će doprinijeti stvaranju karaktera i jedinstvenosti prostora. To je važno i kod stambenih, ali posebno kod poslovnih prostora koji imaju za cilj istaknuti se među konkurencijom. Dekoriranje i stiliziranje prostora dio je i marketinškog segmenta poslovnih prostora, pomaže u stvaranju vizualnog identiteta branda, pričanju vizualne priče.

U oba slučaja - bilo dizajn ili dekoriranje prostora - potrebno je jasno definirati širinu obuhvata projekta, kako bi sve uključene strane jasno znale očekivanja i ciljeve suradnje. Iskustva kao ovo mog poznanika s početka priče, pokazuje nam koliko je to bitno, a pomoći će i u shvaćanju cijena usluga dizajna, vrijednosti uloženog znanja i rada dizajnera.