6 1

E-dizajn ili online dizajn interijera je relativno nov pojam u struci, a uvodi se da opiše niz usluga koje se mogu pružiti elektroničkim putem.

Usluge online dizajna najjednostavniji su oblik uključivanja dizajnera u postupak stvaranja i uređenja prostora, a namijenjene su klijentima koji od dizajnera žele savjete, smjernice i ekspertizu, ali će sami tj. u vlastitoj režiji implementirati projekt.

Na ovaj način može se izraditi:

  • Idejni koncept uređenja prostora
  • Plan organizacije prostora i rasporeda namještaja
  • Dizajn i plan rasvjete
  • Odabir stila uređenja
  • Savjetovanje u vezi odabira namještaja, opreme, boja i materijala koji će se koristiti u interijeru
  • Nacrt kuhinje, garderobe i sl.


KAKO SE TO ISPLATI I KOME TO TREBA?

U kontekstu dizajniranja interijera, svaki angažman profesionalca višestruko se isplati: od uštede na vremenu koje bi utrošili na istraživanje ponude na tržištu, preko izbjegavanja skupih pogrešaka, pa do ulaza u sferu ponude koja uopće nije ni dostupna u širokoj potrošnji.

Ako trebate savjete iz struke, ideje, nacrte na temelju kojih ćete napraviti kalkulacije, procjene troškova, tražiti ponude za izvođenje, (...) tada su online usluge brzo i efikasno rješenje za Vaše probleme.

Investitorima koji ulažu u prostore koje će koristiti u poslovne svrhe od posebne je važnosti napraviti kalkulacije, planove i utvrditi precizne financijske elemente, što je i dio dokumentacije koju investitori prikupljaju za kreditiranje ili sufinanciranje. 

Stranim investitorima koji ulažu u objekte na našem tržištu, dobro je imati insajdera – osobu koja će ih objektivno usmjeriti na kvalitetne dobavljače, usmjeravati proces u okvirima koje predviđaju lokalni propisi ili posebna obilježja lokacije na kojoj se objekt nalazi.

Online ili e-dizajn namijenjen je i onima koji trebaju uslugu dizajnera, ali po nešto povoljnijoj cijeni. Ta usluga tada neće uključivati odlaske na teren, neće sadržavati detaljne i precizne nacrte i specifikacije, međutim sadržavat će dovoljno podataka i elemenata temeljem kojih će moći riješiti određenu problematiku u svom interijeru.


POSTUPAK

Sam postupak najčešće počinje ispunjavanjem inicijalnog upitnika u kojem se okvirno određuju potrebe koje klijent ima. Kod većih projekata uputno je to obaviti uz kratki video-call sastanak sa dizajnerom, no ni tada to nije posve nužno jer sve potrebe klijenta i elemente usluge možemo utvrditi i drugim metodama.

U daljnjoj fazi postupka, dizajneru je potrebno dostaviti sve materijale koji će mu biti potrebni za rad: arhitektonske podloge (barem tlocrti) ukoliko postoje, te fotografije prostora. Prostor je potrebno izmjeriti (ako nema nacrta) i fotografirati na način da se obuhvati svaki zid prostorije zasebno, a korisno je i da se napravi video snimka prostora kao cjeline, za što ćete dobiti detaljne smjernice od samog dizajnera.

U daljnjim fazama dizajner će pripremiti digitalne materijale pomoću kojih će klijentu predočiti pojedine koncepte i efekte dizajna ili, ovisno o ugovorenom paketu usluga, izraditi planove, specifikacije ili nacrte.

 

ŠTO OČEKIVATI?

Čitava usluga bit će provedena online, putem digitalnih materijala kojima ćete moći pristupiti u bilo koje vrijeme. To znači da neće biti potrebe za sastancima uživo, izlascima na objekt, pratnji u kupovanju.

Materijali koje dizajner pripremi bit će dovoljna osnova da možete samostalno implementirati projekt. Sav namještaj, oprema i dekor koje dizajner u okviru Vašeg dizajna predvidi, dostupan je u trgovinama koje redovno opremaju interijere, te ne predstavljaju neke apstraktno zamišljene elemente.

Dobit ćete vrijeme za konzultacije – savjete i podršku po pitanjima i dilemama koje Vas muče.

Ovisno o ugovorenom paketu usluga, dizajner za Vaš projekt može pripremiti i „šoping listu“ svih elemenata namještaja i opreme koju je koristio u finalnom rješenju dizajna Vašeg prostora.