5 1

Pri dizajniranju prostora (vanjskih ili unutrašnjih), rasvjeta je jedan od elemenata koji se uzimaju u obzir već u prvim fazama stvaranja prostora. Zašto? Zato što je izloženost svjetlu ključna za život, zdravlje i rad ljudi. Osim toga, to je i jedan od temeljnih elemenata dizajna.  

PRIRODNO I UMJETNO SVJETLO

Kada govorimo o svjetlosti u kontekstu dizajna, razlikujemo prirodno i umjetno svjetlo. Svaki arhitekt i dizajner interijera uvijek kreće od prirodnog svjetla koje dopire u prostoriju. Ključno je da znamo koliko će pojedini prostor imati dnevnog svjetla tijekom dana (i kakvog), jer o tome ovise i ostale odluke koje će se tijekom dizajnerskog procesa donositi – odabir boja, materijala, opreme i sl. Ovisno o tome razmatra se i usmjerenje i organizacija prostora, veličine otvora, uvodi se elemente kojima će se povećati ili smanjiti utjecaj prirodnog svjetla na funkcionalnost i izgled prostora.

Što to zapravo znači? Evo nekoliko primjera.

Boje dnevnog svjetla se mijenjaju kroz dan, od bijelog jutarnjeg do žutog u predvečerje. To utječe i na boje koje koristimo u prostoru- koliko će one biti izražene ili izmijenjene zbog utjecaja dnevnog svjetla. Postojanost boja i materijala namještaja i tekstila nije uvijek idealna za izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti. Televizor smješten nasuprot otvoru sa jakim dnevnim svjetlom, reflektirati će svjetlost na ekranu. I još je niz takvih primjera o kojima moramo voditi računa kada govorimo o dnevnom svjetlu u interijerima.

Za razliku od prirodnog svjetla, umjetno svjetlo je nešto na što možemo bitno utjecati, nešto što koristimo u svrhu stvaranja funkcionalnog i kvalitetnog prostora. Umjetno svjetlo, kada se pozicionira ispravno i sa razumijevanjem, omogućuje odgovarajuće korištenje prostora, omogućuje stvaranje željenih ugođaja, naglašava pojedine elemente dizajna. Osim toga, kao i prirodno, i umjetno svjetlo na razne načine utječe na psihičko i fizičko zdravlje čovjeka, pa je sve veća potreba da se planiranje i dizajn rasvjete prepušta profesionalcima, kako bi stvorili prostore koji će biti zdravi i pogodni za život i rad čovjeka.

5 4

DIZAJN I PLAN RASVJETE

Dizajn rasvjete u interijerima je proces u kojem se, koristeći karakteristike svjetlosti, postiže ergonomska (funkcionalna), estetska i energetska učinkovitost prostora. Dizajnirajući rasvjetu koristimo rasvjetna tijela kako bi postigli određene ciljeve dizajna. Takva manipulacija podrazumijeva poznavanje fizikalnih osobina svjetlosti (kao što su intenzitet, temperatura boje svjetla, i dr.) ali i tehničkih karakteristika rasvjetnih tijela, tj. izvora svjetlosti (snage, širine snopova, učinkovitost, itd.) Osim toga, potrebno je dobro odrediti ciljeve koje rasvjetom želimo postići u prostoru. U tom kontekstu govorimo o općoj, ambijentalnoj, funkcionalnoj ili akcentnoj rasvjeti. Pritom vodimo računa o namjeni prostora, potrebama korisnika prostora, a (posebno kod poslovnih prostora) i propisanim normativima osvijetljenosti.

Plan rasvjete je tehnički nacrt pozicija rasvjete, koji uključuje i naznake predloženih krugova paljenja i eventualne posebne specifične tehničke zahtjeve, koje će elektro-projektant uzeti u obzir pri izradi elektro-projekta. Nerijetko će dizajner odrediti u planu rasvjete i prijedloge pozicija prekidača i utičnica, te će i to biti potom tehnički detaljno razrađeno od strane elektro-projektanta. 

5 2

U KOJOJ FAZI PLANIRATI RASVJETU

Inicijalni plan rasvjete predlaže se već u idejnom arhitektonskom projektu. Tijekom razrade uređenja interijera, nerijetko se taj plan rasvjete mijenja ovisno o promjenama u rasporedu i organizaciji prostora, te ovisno o odabranom stilu uređenja. Ipak, važno je da plan rasvjete bude izrađen u što ranijoj fazi planiranja, kako bi svi elementi dizajna funkcionirali zajedno kao cjelina.

U okviru usluga dizajna interijera radi se i plan rasvjete, koji se potom tehnički razrađuje sa elektro-projektantima ili profesionalnim tvrtkama za projektiranje rasvjete. Posebno je to važno kada se planiraju pametni sustavi upravljanja – tada su pravovremena tehnička rješenja jedna od ključnih stavki koje je potrebno predvidjeti.