4 1

Vlasnik si ugostiteljskog prostora ili kuće za odmor, koji nakon 10 – 15 godina upotrebe vape za osvježenjem? Ili si u situaciji da su te preplavile odluke o bojama, materijalima i formama, te više ne znaš što odabrati?

Svima nam se ponekad dogodilo da se zasitimo svog životnog ili radnog prostora i želimo nekakvu promjenu, ali ne znamo otkuda početi. Osobito je to izraženo kod poslovnih prostora i turističkih objekata, koji možda i ne zahtijevaju značajnije strukturne promjene, već samo osvježenje i osuvremenjivanje, ali uz pažljivo razmotren omjer ulaganja naspram povrata uloženog.

Upravo tada Vam od velike pomoći može biti upravo dekorater unutarnjih prostora.

Završno uređenje unutarnjih prostora ili preuređenje u smislu dekoriranja, samo je dio poslova kojeg obavljaju dizajneri interijera, a odnose se na opremanje prostora namještajem, odabir boja i materijala, te završnih elemenata dekora (zavjese, slike, ukrasi…). Dekoriranje tj. završno uređenje, uglavnom ima fokus na estetski i stilski izričaj prostora, te će doprinijeti stvaranju ugođaja, karaktera i jedinstvenosti prostora.

Angažiranjem dizajnera ili dekoratera za uređenje ili preuređenje prostora, dovodite par očiju koje su trenirane promatrati prostor na način da vide njegove nedostatke i prednosti, uoče potrebne zahvate i promjene, odrede prioritete i usklade sve sa raspoloživim budžetom. 

Ako mislite da je to skupo i dostižno samo za luksuzne objekte, razmislite o sljedećim argumentima:

  1. Dizajnera ili dekoratera možete angažirati do mjere koja odgovara Vašem raspoloživom budžetu – ne mora to biti po sistemu „ključ u ruke“, već ga npr. možete angažirati samo za idejne prijedloge ili savjete za Vaš prostor, ili za izradu koncepta uređenja sa preciznim smjernicama koje će Vam omogućiti samostalnu nabavu i ispravnu implementaciju potrebnih proizvoda, bez da previše „lutate“ i dvoumite se pri odabirima.

    4 2
  1. Angažiranjem dizajnera štedite na vremenu i uloženom novcu. Dizajneri dobro poznaju proces i znaju kada je potrebno donijeti pojedine odluke, kako bi se proces uređenja neometano odvijao. Također, dobro i pravovremeno definiran plan troškova, omogućit će Vam da držite troškove pod kontrolom, te izbjegnete neočekivane izdatke i prekoračenja budžeta. 
  1. Dizajneri i dekorateri su osobe izražene kreativnosti i smisla za lijepo, koji primjenom osnovnih elemenata dizajna vrlo lako postižu efekte u prostorima zbog kojih oni poprimaju osebujan i zanimljiv karakter. Ako želite prostore koji će Vaš posao ili objekt izdvojiti od konkurencije, tada je taj kreativni pogled na projektni zadatak od iznimne važnosti.
  1. Zajedno sa dizajnerom, dobivate ulaz u razgranatu mrežu suradnika i distributera opreme i namještaja, koja u čestim slučajevima nije dostupna u trgovinama široke potrošnje.
  1. Jedna od zadaća dizajnera i dekoratera je pratiti trendove i aktualne ponude na tržištu, pa možete računati na uslugu u skladu sa tekovinama novih tehnologija i znanja.

    4 3

Ako Vas ništa od ovoga još nije uvjerilo, mogu Vam iz osobnog iskustva reći da imam klijente koji me ponekad pozovu samo da im pomognem pripremiti objekt za fotografiranje ili pomoći odabrati pravilnu jačinu svjetiljke ili ispravnu temperaturu boje svjetla, pregledati plan kuhinje, odabrati boju zidova… Sve to samo iz razloga što su uvidjeli da se više isplati uložiti u konkretan savjet, nego kasnije ispravljati nepotrebne pogreške.