blog 7 boja bg

Ušavši u vrijeme adventa mnogi su započeli sa uređenjima svojih domova, čišćenjima, pospremanjima i izvlačenjem božićnih dekoracija iz kutija. Advent je vrijeme priprave, koje vjernike usmjerava na iščekivanje Isusovog dolaska. Čak i mnogi koji ne slave Božić prigrlili su neke adventske običaje i ukrašavaju svoje domove, čine ih ljepšima i udobnijima za obiteljska i prijateljska druženja. Na taj način stvaramo okruženje za smirenje uma, promišljanje o svojoj duhovnosti, povezivanje sa najbližima.

Kada, ono još u rujnu (!), trgovine izbace novu kolekciju božićnih ukrasa, odjednom se pomamimo za novim bojama koje se nude svakom novom sezonom. A s druge strane, boje koje podsvjesno najviše vezujemo za Božić su crvena i zelena.

Međutim, jeste li znali da je zapravo 7 pravih boja Božića? Svaka od njih ima svoju povijesnu tradiciju koja se preklapa sa simbolikom tih boja u psihologiji, pa hajde da ih zajedno otkrijemo.

Krenimo od najneobičnijih:

  1. Ljubičasta i ružičasta

ljubicastaZa katolike ovo i nije neobično zapravo, jer mi znamo da je ljubičasta službena boja došašća (adventa). To je boja koja se dobije miješanjem crvene (u biblijskoj simbolici crvena je boja mesa i krvi) i plave (boja neba i duhovnosti) i ona upućuje na povezivanje tjelesnog i duhovnog, promišljanje o svojim ljudskostima i čišćenje srca okretanjem prema nebeskome. To je boja pokore i poniznosti.

U trećoj nedjelji došašća ljubičastu mijenja ružičasta, radosna boja kojom se ublažava nalog pokore i ukazuje na nadolazeću radost Božića.

Povijesno gledano, u antičkom svijetu purpurno ljubičasta je bila rijetka boja i iznimno skupa, te se tradicionalno koristila za boju odjeće kraljeva i dostojanstvenika. Psihologija boja također ju povezuje sa moći, luksuzom i mudrosti, pa to sve skupa ima smisla kada znamo da je Božić rođenje Krista Kralja.

Naš savjet za božićnu paletu:

Ukoliko odaberete božićni dekor ljubičastom bojom, ona će se lijepo istaknuti bijelim i srebrnim detaljima, a u toplijoj kombinaciji možete birati zlatne za komplementarnu shemu, ili narančaste/ bakrene kombinacije sa zelenim drvcem, za trijadnu shemu boja. Ljubičasta i ružičasta činiti će lijepu kombinaciju zajedno, a ružičasta u nježnoj pastelnoj nijansi, izvrsno će se uklopiti i uz duboko plave i zelene nijanse.

  1. Plava

plavaOva se boja zbog svoje nekadašnje skupoće nije ukorijenila u božićnim domovima, ali ima duboku simboliku i predstavlja jednu od najznakovitijih boja Božića. U biblijskoj simbolici plava boja predstavlja nebo tj. nebesko kraljevstvo i iscjeljujuću božansku moć. U srednjovjekovno doba plava je boja bila skupa i čak skuplja od zlata, pa je prikaz Djevice Marije zaogrnute u plavo izraz njezine velike važnosti kao majke Isusove. Uz to, plava boja se vezuje uz čistoću i djevičanstvo. Kada razmišljamo u kontekstu božićnih ukrasa, tada nam možda plava boja i nije prvi izbor, no prisjetite se da su baš plave lampice na božićnom drvcu vrlo učestale.

Naš savjet za božićnu paletu:

Ako se odlučite za plavu boju u božićnom dekoru doma, nju možete uspješno kombinirati sa mnogim bojama. Odlično se spaja sa srebrnom i bijelom, a u kontrastnijoj kombinaciji možete ju pariti s bakrenima ili narančastim nijansama. Pastelna ružičasta, ljubičaste ili crvene, također su dobar odabir, a nemojte isključiti niti kombinacije sa zelenom.

  1. Crvena

crvenaCrvena se boja u crkvenoj simbolici vezuje uz Isusovu krv, dok u psihologiji boja ona predstavlja ljubav i hrabrost, pa se u tom smislu koristi i kao simbolički poticaj za nadolazeću godinu. Iako mnogi vjeruju da je tu boju učinila popularnom Coca Cola, ipak sa sigurnošću možemo reći da su crvene kuglice na boru sljednik jabuka koje su se nekada vezivale za grančice božićnog drvca zajedno sa drugim voćkama i orašastim plodovima. Crvena je i boja biskupske halje, a poznato je da je Sveti Nikola (iz kojeg je kasnije nastao i lik Djeda Mraza) zaogrnut crvenom bojom.

Naš savjet za božićnu paletu:

Crvenu je boju gotovo nemoguće izbjeći u božićnom dekoru i tradicionalne kombinacije sa zelenom i bijelom su nepogrešive. U jednoj odvažnijoj varijanti, kombinirajte duboke crvene nijanse sa tamno plavom, jabuka zelenom, purpurnom i bojom fuksije. Ukoliko ipak želite jedan „mirniji“ izričaj, popunite božićno drvce samo crvenim kuglicama različitih nijansi.

  1. Zelena

zelenaZimzelene biljke tradicionalno predstavljaju podsjetnik da će zima proći i da dolazi proljeće. Zbog toga se zelena smatra bojom života i nade, zdravlja i sigurnosti. U biblijskoj simbolici zelena boja predstavlja vječni život, obnovu i uskrsnuće. I kroz povijest su se grančice zelenih biljki unosile u domove tijekom zime, a Rimljani su si ih međusobno darivali u znak dobre sreće.

Zeleno božićno drvce u kršćanskoj tradiciji koristilo se kao simbol Rajskog drveta i na njega su se vješale jabuke. To se radilo u predstavama na blagdan Adama i Eve, 24.prosinca. Kada su te predstave zabranjene u 16.st., kršćani su nastavili s tom tradicijom u svojim domovima, što se u modificiranom obliku održalo do danas.

I kod nas je tradicija božićno drvce kititi baš na Badnjak, iako se sve češće ono kiti i ranije kako bi produžili taj blagdanski ugođaj i dobre osjećaje koje vezujemo uz ovo doba godine.

Drvca se u umjetnim oblicima danas mogu pronaći u raznim bojama, no kršćanima zeleno drvce predstavlja simbol Isusa Krista i njegova vječna života.

Naš savjet za božićnu paletu:

Zelena je, uz plavu, najučestalija boja u prirodi, što znači da se u različitim omjerima i nijansama može uspješno spajati sa bilo kojom drugom bojom. Kako bi tu bili što uspješniji, kopirajte prirodu – pronađite kombinacije koje vas oduševljavaju i preslikajte to u božićni izgled svog doma.

  1. Bijela

bijelaPrva asocijacija koju za nas ima bijela boja u božićnom dekoru vjerojatno je snijeg. Pojam „bijelog Božića“ predstavlja ideal ljepote i sklada, koje unatoč zimskoj hladnoći stvara u nama dobar, topao osjećaj.

Bijela boja naravno simbolizira čistoću i nevinost, pa u kontekstu rođenja djetešca Isusa, sigurno da je bijela logičan izbor za jednu od božićnih boja. U biblijskom smislu bijela boja predstavlja svjetlost.

Naš savjet za božićnu paletu:

Bijela je neutralna boja i kao takva može se kombinirati sa svim bojama spektra. Količina bijele koju ćete upotrijebiti ovisi o tome kakav dojam u prostoru želite postići, pa će velika doza bijele biti lijep izbor za neutralne i minimalističke interijere. Kombinirana sa raznim hladnim bojama djelovati će smirujuće i blago. Ukoliko želimo postići topliji dojam, tada ju vrlo lijepo možemo spajati sa neutralnim i prirodnim ukrasima od drveta, slame ili papira. Crvena, bijela i zelena, tradicionalne su boje koje se pojavljuju u božićnim dekorima, no pripazite na omjere – vodite se pravilom 60-30-10 (60% dominantne boje, 30% sekundarne i 10% boje koju odaberete kao akcentnu boju).

  1. Zlatna

zlatnaSvjetlucavo zlato oduvijek je bilo simbol velikog bogatstva. U vrijeme Isusova rođenja zlato se darivalo samo kraljevima, pa je jedan od kraljeva (mudraca) koji su pohodili Isusa po njegovu rođenju, na dar donio upravo zlato.

I danas je simbolika zlatnih ukrasa jednaka. Time ukazujemo da tako bogatim ukrasima priznajemo Krista Kralja. U liturgijskoj tradiciji na Badnjak se nosi svećenička halja sa zlatnim detaljima.

U biblijskoj simbolici zlatna boja predstavlja sunčevu svjetlost i upravo se zato na bor počelo stavljati svjećice koje su predstavljale svjetlost koju Isus donosi u naš život. „Žute“ lampice i danas su najčešći izbor boje za lampice na božićnom drvcu.

Kod onih koji ne slave Božić, svejedno će se često pronaći ukrasi povodom novogodišnjeg slavlja, i oni će nerijetko biti upravo zlatni ili srebrni. Na taj način dočekujemo novu godinu u želji da bude bogatija i sretnija.

Naš savjet za božićnu paletu:

Ništa neće toliko lijepo upotpuniti svečani ugođaj kao zlatni detalji. Zlatna je neutralna boja i kombinacija s drugim bojama ovisi o tome koliko ju želite naglasiti, tj. kakav ugođaj želite postići. Tamno plava i zlatna se nadopunjuju naglašavajući međusobnu eleganciju kroz kontrast, dok će zlatna i duboke nijanse crvene dati jednako bogatu ali topliju kombinaciju. Ova potonja će biti elegantna dopuna tamno zelenom božićnom drvcu, zbog čega je to upravo jedan od najčešćih odabira božićnog dekora.

  1. Srebrna

srebrnaKao i zlato, srebro je vrijedan metal i u starije doba imućne obitelji su za Božić vadile iz ormara svoju srebrninu u čast ovoj posebnoj prigodi. U crkvenoj simbolici srebrna također predstavlja čistoću, čistu savjest i iskrenost.

Ipak, to nije toliko učestala boja u biblijskoj i liturgijskoj praksi, koliko je u svjetovnoj. Srebrni ukrasi nadopunjavaju se lijepo sa bijelim i plavim bojama, za skladni minimalistički izričaj.

Možda ćete nakon čitanja ovog teksta lakše odabrati koje boje će ove blagdanske sezone krasiti vaš dom.

Na našem Pinterest profilu pronaći ćete neke zanimljive palete koje smo prikupili za inspiraciju u ove nadolazeće blagdane, pa vas pozivam da pogledate!

 

Izvor fotografija: Pinterest i Unsplash