11 2

Kada se radi o dizajniranju i uređenju nekog prostora, tada se mnogi fokusiraju na vizualni doživljaj i estetiku. Međutim, u doživljaju nekog prostora sudjeluju sva naša osjetila, a ne samo vid. Temperatura, mirisi, zvukovi, teksture, pa čak i okusi, stvaraju cjelovit doživljaj nekog prostora, čineći ga više ili manje ugodnim za boravak.

U spektru uredskih zanimanja, proteklih nekoliko godina razne studije i istraživanja ukazuju na kontinuirani rast pozitivnih učinaka rada na daljinu, tj. rada od kuće. Taj koncept je donedavno bio negativno gledan od strane poslodavaca, kod kojih je vladalo opće uvjerenje da će radnici biti manje produktivni ukoliko nisu u okruženju u kojemu njihov rad može biti izravno nadgledan.

Međutim, ponajprije razvoj tehnologije, a potom i društvene okolnosti koje je uzrokovalo stanje svjetske pandemije, potaknuli su brži razvoj rada na daljinu i kombiniranog rada od kuće i iz ureda. Studije koje se učestalo provode u SAD-u, Velikoj Britaniji i EU, ukazale su na potpuno druge rezultate rada na daljinu. Sada već znamo je rad od kuće donio mnoge pozitivne učinke što na produktivnost, efikasnost, uštede i zaradu, ali i na opću dobrobit i zadovoljstvo djelatnika.

No iste te studije ukazuju i na drugu stranu medalje. Na to je već prošle godine ukazalo i Mišljenje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, koje daje i neke preporuke državama članicama o tome kako pristupiti rješavanju uočenih problema.

Između ostalog, među problemima rada na daljinu pojavljuju se:

  • zaštita zdravlja radnika u vidu ergonomije rada,
  • radno vrijeme tj. nejasne granice razdoblja rada i razdoblja odmora, te
  • negativni učinci intenzivnog rada na opremi informacijsko komunikacijske tehnologije.

Dok naše zakonodavstvo ne uredi ova područja zakonima, pročitajte što možete sami učiniti kako bi umanjili negativne posljedice rada na daljinu. U tu svrhu, poslužit ćemo se pristupom tzv. multisenzornog dizajna prostora.

 

IDEJA MULTISENZORNOG DIZAJNA ili DIZAJN PO OSJETILIMA

Primjenom koncepta multisenzornog dizajna interijera, posebice u poslovnim prostorima, uređujemo prostore na način da oni budu ugodniji za naša osjetila. Pritom ne radimo samo s ciljem smanjenja negativnih utjecaja okoline na tjelesno zdravlje ili stres, već radimo i na povećanju pozitivnih utjecaja okoline na koncentraciju, produktivnost i osjećaj zadovoljstva. Multisenzorni dizajn proizlazi iz biofilnog dizajna, nadograđujući se na dobru praksu i pozitivne učinke prirode na zdravlje čovjeka i produktivnost u radu.

Kako bi prikazali dobrobiti koje multisenzornim dizajnom postižemo, prikazati ćemo ih u nekim primjerima razvrstano po osjetilima.

MIRISI – mjesta skrivenih sjećanja

Osjetilo mirisa povezuje se s memorijom, pa već svi danas znamo kako nas neki poznati miris brzo vrati u neku situaciju ili mjesto iz prošlosti gdje smo ga već osjetili. Upravo se zato mirisi često koriste u nekim trgovinama, kako bi se time ti brendovi jače urezali u pamćenje kupaca.

Isti koncept primjenjuje se i u poslovnim prostorima, gdje se također koriste mirisi kao „potpis“. U tom slučaju koristimo ugodne, opuštajuće mirise koje će zaposlenici povezivati sa dobrim osjećajem, pa će se na taj način osjećati dobro odmah čim uđu u prostoriju. Osim toga, primjenom raznih mirisa možemo potaknuti koncentraciju i produktivnost, pa čak i kreativnost.

SLUH – zvukovi dobre vibracije

U uredima otvorenog rasporeda, zvukovi (tj. razina buke) prepoznati su kao glavni problem koji utječe na koncentraciju, ali također generira stres. Puštanje umjerene glazbe, bez vokala i teksta, može doprinijeti smanjenju opće buke u uredima otvorenog rasporeda. Osim toga, danas se za smanjenje buke koriste i posebno dizajnirani elementi namještaja i opreme, koji čak mogu fokusirano izolirati zvukove određene frekvencije i na taj način smanjiti razinu buke u prostoru. Primjerice, u svijetu se to koristi u dječjim vrtićima i školama, gdje se zvučnim panelima fokusira na visoke frekvencije dječjih glasova ili u bankama gdje se privatnost klijenta osigurava panelima za apsorpciju zvuka iznad prijemnih pultova.

DODIR – za zadovoljstvo

Na poslu dolazimo u kontakt sa raznim materijalima, pa je ponekad nemoguće izbjeći neke materijale koji nam nisu posve ugodni. No, kada želimo pospješiti osjećaj ugode, tada ćemo bar za namještaj i dekor birati materijale koji su vrlo ugodni. U tom smislu, prednost imaju prirodni materijali poput drveta i prirodnih tekstila. Osim toga, tu je važno birati i namještaj koji će i svojim formama i strukturom biti udoban i podržavajuć za tijelo i dugotrajni rad.

11 3

VID – pogled na pozitivnu stranu posla

Osjetilo vida stimuliramo na mnogo načina, pa u tom kontekstu kod uređenja radnog prostora posebnu važnost pridajemo osvjetljenju, bojama i smanjenju „vizualne buke“ – održavanju prostora urednima.

Ispravna razina osvijetljenosti, te temperatura boje svjetla koja će razbuđivati i time povećavati koncentraciju; minimalizirano bliještanje radi smanjenja umora očiju; flicker-free tehnologija – sve su to elementi koje pratimo kod osvjetljenja poslovnih i radnih prostora, a koji utječu na zdravlje i opće stanje osoba koje u tom prostoru borave i rade.

 

KAKO SAMI DIZAJNIRATI SVOJ MULTISENZORNI RADNI KUTAK?

Neovisno radite li od kuće ili samo želite svome djetetu pružiti zdrav kutak za učenje, prateći ovih 5 koraka možete i sami primijeniti elemente multisenzornog dizajna za poboljšanje svojih radnih uvjeta:

  1. Utišajte zvukove koji vas ometaju, kako bi smanjili stres i povećali koncentraciju i učinkovitost.
    Naravno da bi optimalno bilo imati zaseban radni prostor u domu, ali će i radni kutak u spavaćoj ili dnevnoj sobi također dobro poslužiti. Ukoliko nemate mogućnost odvojiti se od ukućana, tada si posao pokušajte organizirati da većinu radnog vremena radite u vrijeme kada ukućani nisu kod kuće ili kada i sami obavljaju druge poslove.
    Kako je već prethodno navedeno, za smanjenje opće buke možete pustiti laganu muziku, pa zvukovi klikanja miša ili lupkanja po tipkovnici, neće toliko dolaziti do izražaja. Možete se pomoći i slušalicama, te tako umanjiti utjecaj okolne buke.
    Sjetite se da tekstili upijaju zvukove u prostoriji, pa u tu svrhu možete ovjesiti deblje zavjese ili staviti na pod tepihe. Zavjese će donekle smanjiti i prodor buke izvana.
  1. Pobrinite se za kvalitetu zraka u prostoriji, te potaknite koncentraciju mirisima.
    Ukoliko ste nakon dužeg rada počeli zijevati i osjećate umor, vjerojatno Vam nedostaje kisika. Izađite na balkon, otvorite prozore, udahnite svjež zrak. Učestalo prozračivanje prostorije popraviti će kvalitetu zraka i u vidu sastava zraka i u vidu razine vlage. Isparivači sa dodatcima eteričnih ulja pomoći će i mirisima – pa koristite citrusne mirise kada želite potaknuti kreativnost. Biljke se mogu koristiti i kao vizualni element koji će zbog zelene boje opuštati oči, ali će svakako biti korisne i za kvalitetu zraka u prostoriji. Čak i NASA-ini znanstvenici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, ali postoji još niz drugih koje su lake za održavanje i većina nas ima ih već u svojim domovima.
  1. Prilagodite temperaturu prostorije za najbolju produktivnost.
    Prema studijama, temperatura prostorije za uredske poslove treba se kretati od 21-23°C, međutim to je vrlo individualno i studije ukazuju da već 0,5°C razlike može utjecati na produktivnost. O tome ne razmišljamo mnogo, no pokušajte nekoliko dana za redom istraživati koja temperatura najbolje odgovara Vama za rad. Svakako se držite toplijeg, radije nego hladnijeg, pa slobodno istražujte i do 25°C. Zašto? Jer nije dovoljno samo namjestiti termostat na određenu temperaturu, već treba u obzir uzeti i druge elemente kao – odjeću, dob, tjelesnu masu, razinu vlage u prostoriji, godišnje doba, itd.
  1. Pobrinite se da rasvjeta bude što kvalitetnija.
    Danas već možete dobiti kvalitetne radne stolne ili podne svjetiljke, koje će imati sve tehničke karakteristike potrebne za optimalno osvjetljenje radnog stola – od prilagodljivog intenziteta, boje svjetla, smanjenog bliještanja, visokog uzvrata boje, itd. Ukoliko ipak želite zadržati svoju postojeću rasvjetu, tada za svoju stolnu lampu odaberite žarulju hladne boje svjetlosti – oznake 4000K. Svjetiljke birajte da budu sa sjenilima i podesive po visini i/ili da omogućuju zakretanje. Ukoliko je moguće, smjestite radni stol uz prozor, jer će učestalo izlaganje dnevnom svjetlu dobro utjecati na vaš bioritam i opće zadovoljstvo.
  1. Pobrinite se za zdravlje zglobova i kralježnice.
    Udobnost radne stolice je pitanje dugotrajnog utjecaja na našu kralježnicu, pa ulaganje u radnu stolicu pristojne kvalitete može biti prva stvar koju ćete zatražiti od poslodavca. Čak i kada to nije moguće ostvariti, možete se pomoći jastucima i posebnim ulošcima za leđa, koji su namijenjeni boljem položaju pri sjedenju. No, da je stolica i najsavršenija, ono što je važno je da rasteretite svoje tijelo uzimajući pauze od rada i sjedenja. Najbolje zato prošećite 15ak minuta vani, promijenite aktivnost tijela i ujedno osvježite svoja pluća, kožu i oči, te odmorite mozak i razbistrite um.

11 1

Bonus korak: Pospremite svoj radni prostor na kraju radnog vremena.

„Isključiti“ se od posla velik je izazov i problem koji je uočen kod zaposlenika koji rade od kuće, a ja bih rekla i posebno kod poduzetnika koji svoje poslove „žive“ i rade ih sa posebnim žarom i angažmanom. Ipak, čak i onima koji obožavaju poslove koje rade, potreban je odmor i vrijeme za sebe.

Pospremanjem radne zone, gašenjem računala i sklanjanjem predmeta koji nam služe za rad, otežavamo si ponovno vraćanje poslu i u fizičkom smislu, ali i mentalno - ako sklonimo podsjetnike na posao, tada ćemo zasigurno manje misliti na obaveze. Osim što time lakše možemo održavati urednost i čistoću radne zone, to može postati ritual koji će označavati „kraj radnog vremena“.