10 1

U ovo doba godine svi se veselimo duljim danima i sunčanom proljetnom vremenu. Ništa čudno, jer te prirodne promjene bude u nama dobro raspoloženje, poletnost i motivaciju. Koju ulogu svjetlost ima u tome i kako je to povezano s dizajnom interijera?

Svakodnevnim izlaganjem svjetlosti, bilo prirodnoj ili umjetnoj, utječemo na ritmički ciklus energije u našem tijelu – naš dnevni bioritam. Taj utjecaj može biti pozitivan ili negativan, ovisno o vrsti, trajanju i intenzitetu svjetlosti kojoj se izlažemo. Pravim svjetlom u pravo vrijeme možemo regulirati razne biološke i mentalne procese: od kvalitete spavanja, pa do toga kako se osjećamo i koliko dobro funkcioniramo tijekom dana.

U prošlom blogu smo predstavili pojam biofilnog dizajna, koji se tijekom posljednjih desetljeća uklopio u dizajn interijera i eksterijera, a posljednjih je godina sve više u primjeni i u uredskim i rezidencijalnim prostorima.

Koncept biofilnog dizajna polazi od postavke da čovjek ima urođenu potrebu za kontaktom s prirodom, koja pak ima razne dokazane dobrobiti za naše zdravlje. Slijedeći tu logiku, znanstvenici su zaključili da bi stoga i čovjekov životni prostor trebao koristiti elemente iz prirode, te time pozitivno utjecati na čovjekovo zdravlje, dobrobit i produktivnost. 

U okviru tog pristupa, svjetlost je prepoznata kao važan element biofilnog dizajna, jer ona izravno utječe na naš organizam. Naime, sva živa bića, pa tako i čovjek, imaju tzv. "unutarnji sat" tj. cirkadijalni ritam. To je jednodnevni biološki ritam koji se odnosi na ritam spavanja i budnosti, te izmjenu razine energije u tijelu tijekom dana. Cirkadijalni ritam izravno se povezuje s izmjenom dnevnog svjetla, koje se mijenja na više načina tijekom dana i godine: u boji, intenzitetu, duljini trajanja i slično.

Svima nam je jasno da smo, time što većinu svog vremena provodimo u zatvorenim prostorima, smanjili izlaganje našeg organizma dnevnom svjetlu, te se sve više tijekom dana izlažemo umjetnom osvjetljenju. Umjetnom rasvjetom omogućili smo si neometano funkcioniranje i u večernjim, pa i noćnim satima, često ne mareći za trajanje, boju, pa ni intenzitet tog osvjetljenja. U težim oblicima odstupanja od prirodnog ritma izmjene svjetlosti, te kod osjetljivijih osoba, to uvelike utječe na zdravlje i kvalitetu života, te se izravno povezuje sa nekim akutnim i kroničnim bolestima.

Suvremenim sistemima osvjetljavanja omogućeno nam je imitiranje dnevnog svjetla po boji, intenzitetu i ritmu izmjene dana i noći, s ciljem smanjenja negativnog utjecaja umjetne rasvjete na organizam.

Taj se koncept planiranja i upotrebe rasvjete naziva Human Centric Lighting (HCL) i usmjeren je na čovjekta, tj. dobrobit čovjekova zdravlja i optimalnog funkcioniranja. U osnovi, taj se koncept planiranja svodi na korištenje umjetne rasvjete na načine koji će kompenzirati nedostatak prirodnog dnevnog svjetla u prostorima u kojima boravimo, te optimizirati naše životne i radne procese.

ZAŠTO INSTALIRATI HCL RASVJETNE SISTEME?

U praksi koristimo HCL rasvjetne sisteme za tri osnovne svrhe:

  1. Ergonomija rada: rasvjetnim sistemima koji omogućuju regulaciju boje i intenziteta svjetlosti, stvaramo idealne uvjete za rad, povećanje koncentracije, budnosti i produktivnosti. To radimo na način da izmjenjujemo intenzitete svjetlosti te frekvenciju boje svjetlosti kako bi iskoristili najproduktivnije periode dana za povećanje budnosti i koncentracije, izmjenjujući ih sa razdobljima odmora i opuštanja.
  2. Terapeutska svrha: izlaganje svjetlosti određenih frekvencija i intenziteta, koristi se u liječenju nekih kroničnih bolesti i stanja, a općenito se svjetlost određenih osobina koristi u prostorima za oporavak bolničkih pacijenata, kako bi se oporavak ubrzao i pospješio.
  3. Dobrobit zdravlja i funkcioniranja organizma: rješenja osvjetljenja koja imitiraju prirodne izmjene dnevnog svjetla, kako bi pozitivno utjecali na cirkadijalni ritam, te povećali zdravo funkcioniranje organizma.

U tom kontekstu, HCL sistemi ispočetka su korišteni najviše u uredskim prostorima ili industrijskim postrojenjima, a potom se upotreba počela širiti na bolnice, škole, vrtiće… No, opći rast potrebe za poboljšanjem kvalitete života, sna i opuštanja, dovodi i do potrebe da se HCL sistemi sve više uvode i u domove, pa su danas neki jednostavniji i vrlo praktični sistemi dostupni za naše životne prostore.


Dobrobiti upotrebe HCL rasvjetnih rješenja u domovima:


KAKO IMPLEMENTIRATI HCL?

Pri projektiranju rasvjete po HCL principima, razmatramo tri osnovna parametra: spektar, funkciju i način distribucije. Osim toga, u obzir uzimamo osobine prostora i kreiramo individualizirana rješenja koja su prilagođena specifičnim potrebama korisnika.

U praksi, to znači da će se za kompleksnija poslovna, industrijska, zdravstvena i slična okruženja, implementirati sustavi pametnih upravljanja i programiranja rasvjete, koji će varirati u kompleksnosti sustava ovisno o veličini prostora i potrebama korisnika.No u domovima je pristup pojednostavljen i fokusiran na uobičajena područja i periode rada i odmora. Prateći neke osnovne smjernice i sami možete stvoriti ili ispraviti uvjete osvjetljenja svoga doma, na način koji će podržavati pojedine željene ciljeve.

U svojim domovima možete smanjiti negativan učinak ograničenja koja imaju rasvjetna tijela tako da koristite veći broj svjetiljki manjeg intenziteta i gdje možete usmjerite snopove prema zidovima kako bi stvorili indirektno osvjetljen prostor. Za opće osvjetljenje koristite temperaturu svjetlosti koja se kreće između 2700-3000K, dok kod radnog stola za rad i učenje možete koristiti i stolne svjetiljke sa vrijednostima od oko 4000K. Pazite da su funkcionalne zone (npr. kuhinjska radna ploha) osvjetljene dovoljnom količinom svjetla, a u večernjim satima minimalizirajte intenzitet osvjetljenja, te koristite izvore svjetla koji će biti skriveni i s manjom količinom plavog svjetla. Ukoliko koristite LED tehnologiju, tada tražite izvore svjetla i rasvjetna tijela s oznakama „flicker free“, kako se ne bi izlagali titranju, koje nije vidljivo golim okom, ali ima velik utjecaj na naš mozak.