9 2

Biofilni dizajn je postao jedan od najvrijednijih trendova u dizajnu interijera posljednjih godina, jer nam je iscjeljujuća moć prirode sada potrebna više nego ikada.

 

POJAM BIOFILIJE I BIOFILNOG DIZAJNA

Biofilija je pojam koji je utemeljio Eric Fromm 1964.godine, a kasnije (1984) popularizirao biolog Edward O. Wilson, označavajući njime ideju da je ljudskoj prirodi urođena potreba za kontaktom s prirodom.

Iako nam se ljudski kontakt s prirodom možda čini kao normalna stvar, što je tako i bilo tijekom ljudske povijesti, suvremena istraživanja ipak pokazuju da većinu svog vremena (čak 90%!) provodimo u zatvorenim prostorima: našim domovima, uredima, trgovinama, automobilima,… i naš dodir s prirodom je bitno narušen načinom življenja i rada.

Iz tog razloga biofilija se danas uključuje u procese urbanizma, arhitekture i uređenja interijera, kao evolucija koncepta održivog razvoja. Naime, biofilni dizajn je suvremeni pristup u dizajnu zatvorenih i otvorenih prostora, kojim primjenjujući određene principe i elemente iz prirode, stvaramo okruženja za život i rad ljudi, koja dokazano povoljno utječu na zadovoljstvo, produktivnost, smanjuju stres, reguliraju krvni tlak itd. 

 

KOJI SU ELEMENTI BIOFILNOG DIZAJNA?

Cilj biofilnog dizajna je stvoriti takva okruženja koja će naša tijela i mozak na nesvjesnoj razini prepoznati na načine koji će pozitivno utjecati na naše zdravlje. Sigurno nije dovoljno tek ubaciti jednu biljčicu u dnevni boravak ili staviti sliku s motivom prirode u blagovaonicu, te reći da smo se time „vratili prirodi“. Pravilno dizajniranje po biofilnim principima uključuje inkorporaciju svih ili više biofilnih elemenata.

Principi biofilnog dizajna razvrstani su u tri opće kategorije: priroda u prostoru, priroda prostora i analogija na prirodu.

Priroda u prostoru odnosi se na izravnu prisutnost prirodnih elemenata u prostoru, koji često uključuju multisenzornu interakciju: temperaturu, miris, svjetlost, pogled na elemente prirode.

Priroda prostora odnosi se na način kako prostor imitira prirodu, bilo oblikom, omjerima proporcija ili drugim načinom kojim postižemo da prostor replicira osjećaje koje imamo kada smo u prirodnom okruženju.

Analogija na prirodu koristi indirektne metode kojima reflektira elemente iz prirode, poput uzoraka i oblika, koristeći umjetne ili obrađene materijale.

Ovi principi koriste se individualno ili u kombinaciji, s ciljem stvaranja prostora koji će predstavljati mjesto kontakta čovjeka s prirodom.

9 1

 

ŠTO MOŽEMO ODMAH UČINITI U SVOJIM DOMOVIMA I UREDIMA?

  • Raščistite i očistite svoj životni i radni prostor 
      Zatrpani i neuredni prostori zagušuju nas i mentalno i fizički, blokiraju naš kreativni proces i produktivnost. Osim toga, prašina i nečistoće gomilaju se u hrpama na radnim stolovima, policama, ormarima,... Zatrpani prostori teško se čiste i održavaju, te je kvaliteta zraka bitno narušena.
  • Prozračujte prostorije i nabavite sobno bilje 
      Kvaliteta zraka jedan je glavnih elemenata koji utječu na naše zdravlje, te na nju treba uvijek paziti. Boje, premazi, građevni materijali i drugo otpuštaju razne kemikalije koje se mogu nakupljati u našim životnim prostorima.
  • Rasvjeta
      Organizirajte svoje prostore na način da tijekom dana iskoristite što više dnevnog svjetla. Ono je važno zbog regulacije ritma budnosti i spavanja, ali i zbog balansa vitamina D. Što se tiče umjetne rasvjete, pazite na temperaturu boje svjetla i efekte koje ona ima na naš organizam. Umjetna rasvjeta danas može vrlo jednostavno kopirati prirodno svjetlo sistemima dinamičke rasvjete po principu Human Centric Lighting, koji su dostupni u raznim više ili manje kompleksnim varijantama (da, postoje i najjednostavniji sistemi, koji uopće nisu ni skupi ni nedostupni!).
  • Materijali
      Koristeći prirodne materijale u tekstilima, podnim i zidnim oblogama, namještaju, uvodimo izravne elemente prirode koji stvaraju ugodno i opuštajuće okruženje. Pritom možete početi od jednostavnih elemenata (tekstili od pamuka, vune, jute, sisala i sl.), a s vremenom se usmjeriti i prema pojedinim strukturnim elementima – podovi i paneli od drva, elementi kamena, „zeleni zidovi“ itd. Važno je paziti i na obradu tih materijala, jer pojedine boje i premazi mogu otpuštati kemikalije štetne za ljudski organizam, pa uvijek birajte proizvode sa odgovarajućim oznakama sukladnosti.